Veel voorkomende arm- en schouderklachten

Van tennisarm tot sms- nek schouder- en nekklachten op een rij

De mens is van nature een jager. Maar tijden veranderen en tegenwoordig voeren we erg veel herhaaldelijke bewegingen uit. Zowel achter de computer thuis en op de werkplek als tijdens het sporten bijvoorbeeld tennis of golf. Door  verkeerd of te eenzijdig intensief spiergebruik kunnen klachten ontstaan.

8 veel voorkomende arm- en schouderklachten

Tennis- en golfarm

Als je denkt dat een tennisarm alleen bij tennissen ontstaat dan sla je de bal mis.

Een tennisarm wordt veroorzaakt door overbelasting aan de buitenkant van de elleboog. Dit kan gebeuren bij herhaaldelijke bewegingen bijvoorbeeld bij het werken achter de computer of bij plotselinge zware belasting van je spieren bij tennissen zonder warming- up. Door deze overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in de pezen waarmee je spieren vastzitten aan je elleboog.

Veel voorkomende symptomen van een tennisarm zijn:

 • Een pijnlijk uitstralend gevoel van je elleboog naar je pols en/of hand.
 • Pijnsensatie als je iemand een hand geeft.
 • Kracht verlies in de onderarmen.
 • Een zeurend gevoel als je je hand opwaarts beweegt.

Een golf arm is vergelijkbaar met een tennisarm, alleen is het nu de binnenkant van je elleboog die is overbelast.  Vanaf de binnenkant van je elleboog straalt ook hier de pijn uit naar de onderarmen en pols.

Om te genezen van een tennis-of golfarm is het belangrijk dat je bewegingen die pijnklachten veroorzaken mijdt. Bij de Oefentherapeut Cesar kun je leren hoe je ( arm- en schouder) spieren op een goede manier kunt gebruiken om overbelasting te voorkomen, leren hoe je de spieren kunt ontspannen, en  ondersteuning krijgen in het hervinden van een balans in inspanning en rust.

Indien de pijn te erg is, overweeg dan om pijnstillers te nemen.

Carpaal tunnel syndroom

De carpaal tunnel ligt aan de binnenkant van de pols en is een doorgang voor de zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen. Ontstaat er een zwelling in de carpaal tunnel door bijvoorbeeld teveel typen in een verkeerde houding en te weinig pauzes of het werken met een drilboor, dan raakt al snel de middelste handzenuw in de knel. Dit veroorzaakt bepaalde klachten, je spreekt dan van een carpaal tunnel syndroom.

De symptomen zijn:

 • Pijn, tintelingen, doof gevoel in je duim, vingers en/of handpalm.
 • Krachtverlies in je handen.

Je kunt de klachten verlichten door je handen met tussenpozen te bewegen zonder ze al te veel te belasten. Een andere optie is het dragen van een spalk om de pols te ontzien.

Rotator cuff syndroom:

De rotator cuff is de benaming voor de spiergordel die bestaat uit vier spieren rond je schouders.

Door een verkeerde houding bijvoorbeeld achter  het bureau kan er een chronische irritatie optreden waardoor er scheurtjes in de rotator cuff spieren ontstaan: dit noemt men het rotator cuff syndroom.

Ook een accuut trauma zoals bijvoorbeeld een val kan het syndroom veroorzaken.

De symptomen zijn:

 • Pijn in de bovenarm.
 • Krachtverlies.
 • Pijn als je op je schouder ligt.

Voor het genezen van je rotator cuff syndroom is het belangrijk dat de spieren voldoende rust krijgen om te herstellen. Een goede werkhouding waarbij de juiste spieren met de juiste intensiteit worden gebruikt helpt hierbij. Wanneer nodig kun je pijnmedicatie nemen en indien de scheur te groot is kan een operatie een goede optie zijn.

Subacromiaal impingementsyndroom

Subabcromiaal impingementsyndroom is een verzamelnaam voor een slijmbeursaandoening en/of peesaandoening rond het schouder gewricht. Een pees en/of slijmbeurs zit dan ingeklemd tegen de bovenkant van de schouder.

Mogelijke oorzaken zijn: het langdurig boven je hoofd werken bijvoorbeeld plafon schilderen of een val. Het is vooral pijnlijk om de arm zijwaarts op te tillen en om op de schouder te liggen.

Voor de genezing worden ontstekings remmers geadviseerd en Oefentherapie.

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is, zoals de naam al doet vermoeden, een ontsteking aan de slijmbeurs.

Het ontstaat door een stucturele overbelasting of een acuut trauma. Een slijmbeurs ontsteking is mogelijk op o.a. je hiel, knie, elleboog, schouder of heup.

De symptomen zijn:

 • Zwelling.
 • Pijn.
 • Bewegingsbeperking.

Voor het genezen van een slijmbeurs ontsteking is rust noodzakelijk. Indien de ontsteking is ontstaan door een structurele overbelasting is het belangrijk hiervan de oorzaak op te lossen bijvoorbeeld een verkeerde houding verbeteren, om zo recidieven te voorkomen. Ook kan een arts ontstekings remmers voorschrijven of een injectie geven.

Peesschede-ontsteking

Een peesschede ontsteking is een ontsteking van het vlies dat je pees omhult. Je krijgt het als je langdurig ongewone bewegingen maakt bijvoorbeeld door veel te muizen, als je een spierverrekt of als je een infectie hebt.

De symptomen zijn:

 • Pijn en zwelling van de ontstoken pees.
 • Een warm gevoel bij de ontstoken pees.

Een ontstoken pees geneest door rust en eventueel een spalk, En indien er sprake is van een foutieve uitvoering van houdingen en bewegingen dan is het belangrijk dit te verbeteren om overbelasting van de pees op te heffen.

Hand Arm Vibratie Syndroom

Het Hand Arm Vibratie Syndroom (HAVS) is een syndroom waarbij je pijn het in je vingers , handen en armen. Je krijgt het als je veel werkt met trillende apparaten. In bijvoorbeeld de bouw.

De symptomen zijn:

 • Pijn/verdoofd gevoel in je vingers.
 • Teweinig bloedtoevoer naar je vingers.

Je geneest het syndroom als je genoeg rust neemt en stopt met het gebruik van trillende apparaten.

Het medicijn nifedpine kan ook helpen.

SMS-nek

Een klachten die de laatste tijd in opkomst is, is de zogenaamde sms-nek. Door een verkeerde houding met een vaak onnatuurlijke positie van hoofd- nek- en schouders ontstaat een overbelasting van de nek en schouderspieren.

De symptomen zijn:

 • Vermoeidheid van je spieren.
 • Spierspasmen.
 • Spanningshoofdpijn.

Door een goede houding aan te nemen bij het gebruik van een smartphone of tablet voorkom je deze klachten! Een goede conditie en het afwisselen van activiteiten zijn ook belangrijk om overbelasting te voorkomen.

Als basis voor dit artikel is een artikel uit www.gezondheidsnet.nl gebruikt.